Midweekstappen is nu een activiteit van De Ronsers vzw.

Voorbij

Links naar online foto-albums mogen gestuurd worden naar Roland Vansteelandt.
Een begeleidend tekstje mag. Geen foto's opsturen per mail noch per WeTransfer.

 

Woensdag 17 mei 2023,De Blankaart
Tochtbegeleiding Paul Ghekiere en Emmanuel Maerten
58 Midweekstappers vormden een kleurrijk lint door het vlakke landschap van de Blankaart en langs de Ieperlee. Dankzij de straffe lens van een vogelspotter zagen ze zelfs de zeearend. Het prachtige voorjaarsweer droeg bij tot een vrolijke sfeer, zeker ook op de terrassen van ’t Rooneplezier (Woumen) en ’t Paviljoen (Merkem).
Foto's Johan Vereecke, Gent en Gerard Druwé, Oostduinkerke

 

Woensdag 19 april 2023, Ieper

Tochtbegeleiding Stefaan De Roo, Dikkebus
66 Midweekstappers genoten van een prachtige wandeling in de bosrijke omgeving van Ieper, bij mooi weer. Voor start en afscheid kwamen ze samen in een historisch kader, het museumcafé van Flanders Field Museum.
Foto's Johan Vereecke, Gent

Woensdag 15 maart 2023, De Panne

Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge
47 wandelaars trokken zich de minder gunstige weersvoorspelling niet aan. En ze hebben het zich niet beklaagd. Onder een helderblauwe hemel trokken ze door het het Natuurreservaat naar de Franse grens en langs de Drie Vijvers terug naar de picknickplaats. In de namiddag kozen ze voor de paadjes door het Calmeynbos om dan door het zand van de Krakeelduinen terug te keren. Iedereen ging tevreden en welgezind naar huis. 
Foto's Gerard Druwé, Oostduinkerke

 

Woensdag 15 februari 2023, Zonnebeke

Tochtbegeleiding Paul Ghekiere, Ieper en Emmanuel Maerten, Roeselare
Er was mooi weer voorspeld en de verwachtingen werden ingelost. De winterzon verwende 69 Midweekstappers die door de glooiende velden rond Zonnebeke stapten en ’s middags genoten van hun picknick op het terras. De duizenden grafzerken en in herdenkingsmuren gebeitelde namen brachten de waanzin van de oorlog in hun gedachten. De gids zorgde voor een mooie combinatie van geschiedenis en natuur.
Foto's Johan Vereecke, Gent 
Jacques Mahieu, Wervik

 

Woensdag 18 januari 2023, Kooigem

Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte
Voor de eerste wandeling van het nieuwe jaar waren ongeveer 65 Midweekstappers ontwaakt uit hun winterslaap. De lage zon wierp lange schaduwen op de bevroren akkers en de wandelaars glibberden er overheen. Onder een blauwe lucht spreidde het landschap zich uit in alle richtingen, van de Geitenberg tot de Kluisberg en de Mont Saint-Aubert. Stoere kerktorens hielden de wacht, lieftallige kapelletjes nodigden uit tot rust. Het oude openluchtzwembad deed dromen van zomers genot. En de herberg bood warme gezelligheid.
Foto's Johan Vereecke, Gent

 

Woensdag 21 december 2022, Aalbeke

Tochtbegeleiding Réjane Debrabandere, Aalbeke
en René Duran, Vlamertinge

Op de kortste dag van het jaar trokken ongeveer 45 Midweekstappers naar Aalbeke. Onder een grijze lucht verkenden ze het Preshoekbos en het glooiende land doorploegd door autowegen, met fabrieksschoorstenen als stille bakens. De regen begon pas uit de hemel te miezeren toen ze reeds gezellig zaten te 'labberleuteren' om het einde van 2022 voor te bereiden.
Foto's Johan Vereecke, Gent

 

Woensdag 16 november 2022, Oostrozebeke

Tochtbegeleiding Luc Delodder, Sint-Baafs-Vijve
Op deze zachte herfstdag zakten 48 Midweekstappers af naar Oostrozebeke. In een streek die twijfelt tussen landbouw en industrie trokken ze een kleurig lint langs weiden, prei en bloemkolen. Fabrieken als mysterieuze kathedralen, de gezapig kronkelende Mandel en grazende koeien bleven er onverstoorbaar bij.
Foto's Johan Vereecke, Gent

 

Woensdag 19 oktober 2022,
Nieuwkerke (Heuvelland)

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene, Ieper en Patrick Maenhout, Zillebeke
De weergoden hielden hun belofte en 52 Midweekstappers konden onder een heerlijke herfstzon genieten van het Westvlaamse Heuvelland. De oogst was binnen, de akkers werden geploegd en het glooiende landschap ontplooide zich, van de Kemmelberg tot een eind over de Franse grens. De straatnaamborden deden soms vergeten waar die grens lag.

Foto's Johan Vereecke, Gent 

 

Woensdag 21 september 2022, Gistel

Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel
De mooie najaarszon lokte 43 Midweekstappers naar Gistel. Ze doorkruisten het vlakke land met zijn stoere kerktorens en windmolens. Jacky vertelde over waterlopen, pompgemalen en oorlogsgeweld. En de koeien in de wei, zij keken ernaar.
Foto's Johan Vereecke, Gent 
Gerard Druwé, Oostduinkerke

Woensdag 17 augustus 2022, Mesen - Ploegsteert

Tochtbegeleiding Patrick Maenhout, Zillebeke
26 Midweekstappers zijn naar Mesen gekomen. De hemelsluizen staan nog open als we starten maar reeds aan het Ierse Vredespark beslissen de weergoden dat het genoeg geweest is en ze nu best Gent gaan beregenen.
We gaan naar de Douvevallei, volgen Plugstreet 1, dalen af in het Bois de la Hutte en volgen Plugstreet 3; dan stappen we naar het Ploegsteert 14-18 Memorial.  We wandelen even in het Ploegsteertbos en gaan dan naar het dorpscentrum waar we kunnen lunchen/picknicken in café de la Grand Place.
Na de middag zoeken we opnieuw het bos van Ploegsteert op en langs Plugstreet 2 komen we aan het memoriaal voor het Kerstbestand van 1914.
Verharde wegen brengen ons in Wulvergem. Een mooie lichtjes stijgende onverharde weg leidt ons naar de Spanbroekmolenkrater (Pool of Peace) in Wijtschate. Nog even onverhard stappen langs een met wilgen omzoomde weg en we stappen naar Mesen.  Sommigen gaan onmiddellijk naar de kroeg, anderen gaan naar de Sint-Niklaaskerk om de crypte te bezoeken en de toren te beklimmen.
De afscheidspint laat zich smaken , het was goed; 'tot Anostekè'!
Foto's Johnny Dhondt uit Zulte op de webruimte van Johan Vereecke, Gent.

 

Woensdag 20 juli 2022, Diksmuide - Keiem
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge 

Het regende in Diksmuide, na dagen van verschroeiende hitte, toen 20 Midweekstappers verzamelden aan de voet van de IJzertoren. Maar om 10.00 u hield het op met regenen en pas om 17.00 u herbegon het. Tussendoor genoten zij van een weids, biljartvlak landschap, met luie koeien in de kale weiden. De IJzer en sporen van de Grooten Oorlog waren nooit veraf.
Foto's Johan Vereecke, Gent


Woensdag 15 juni 2022, Proven - Roesbrugge - Haringe
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge
De zon scheen overvloedig, 21 Midweekstappers hadden zich voorzien van water en zonnecrème, maar elk schaduwplekje was welkom. Robuuste kerktorens, groene weiden en de IJzer waren de stille getuigen van een zomerse wandeling.
Foto's Johan Vereecke, Gent

 

Woensdag 18 mei 2022
Noordpeene (F)

Tochtbegeleiding Emmanuel Maerten, Roeselare
Een 35-tal Midweekstappers maakte de sprong over de schreve en verkende het slagveld van de Slag bij Cassel (1677). De glooiende velden lagen er kurkdroog bij en de zomerse zon noopte de stappers af en toe tot een pauze in de schaduw. De namen van de dorpen en de teksten op de infoborden met veel Vlaemsch zorgden voor een aangenaam thuisgevoel.
Foto's Johan Vereecke, Gent

 

Woensdag 20 april 2022 Destelbergen
Tochtbegeleiding Johan Vereecke, Gent
Op deze zonovergoten lentedag kwamen 32 Midweekstappers uit hun kot. Ze genoten van een rustige wandeling in de Scheldevallei in de rand van Gent. En ze kwamen de Arteveldestad binnen langs een verrassende route die hen tot in het historische hart aan de Sint-Baafsabdij en Portus Ganda leidde. Bij de terugtocht naar Destelbergen konden ze, na een doortocht van het Begijnhof nog verpozen op een aloude bedevaartsplek waar onverwacht Poperingse gezangen opstegen… De afscheidspint, met zicht op het Damvalleimeer, deed uiteraard deugd.
Foto's Johan Vereecke, Gent


Woensdag 16 maart 2022
Ichtegem

Tochtbegeleiding: René Duran, Vlamertinge
Voor de eerste volledige dagwandeling na de coronapauze kwamen ongeveer 45 Midweekstappers uit hun kot. De beloofde zonnestralen bleven verscholen achter wolken van woestijnstof, maar dit kon de sfeer niet bederven. Ze genoten van weidse uitzichten over de akkers, met de kerktorens van Koekelare en Ichtegem als betrouwbare bakens. Ondertussen trokken de ploegen verse voren in de aarde en proefden schapen en koeien reeds de lente.
Foto's Johan Vereecke, Gent


Woensdag 16 februari 2022 namiddag
Na de noen: van Moen naar Moen.

Tochtbegeleiding Réjane Debrabandere (Aalbeke) en Emmanuel Maerten (Roeselare) 
Na een coronapauze hervatten we onze activiteiten met een namiddagwandeling in Moen en omgeving. Ruim 40 Midweekstappers trotseerden de wind en de glibberige paden, maar vers hemelwater bleef hen bespaard. Een indrukwekkende historische hoeve, het kanaal Bossuit-Kortrijk, het Orveytbos en het Mortagnebos vormden het decor, evenals weidse uitzichten over de glooiende akkers. Foto's Johan Vereecke, Gent.

Voorbij in 2021

Woensdag 17 november 2021 Vlamertinge
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge

Woensdag 20 oktober 2021

Het glooiende land van Streuvels 
Anzegem - Tiegem - Ingooigem…
Tochtbegeleiding Johnny Dhondt, Zulte


Foto's van Johan Vereecke Gent 

Woensdag 8 september 2021
We stapten onze  laatste midweektocht met het oude bestuur.
70 Midweekstappers lieten zich, na een warme babbeltocht, verwennen door een uitgebreide receptie in Hoeve Ter Kerst, Gits. 

De afscheidsspeech en een paar foto's vind je hier. 
Gerard Druwé uit Oostduinkerke toont hier zijn foto's