Midweekstappen is nu een activiteit van De Ronsers vzw.

Actueel

Woensdag 17 november 2021
Rondom Vlamertinge, 21 km 
Tochtbegeleiding René Duran Vlamertinge,  gsm 0472 45 46 51

We wandelen door de Galgebossen en langs de Kemmelbeek.

Vlamertinge is de grootste deelgemeente van de stad Ieper. De vroegste gegevens over het dorp dateren uit de middeleeuwen. Het oudste document, tot heden bekend, waarop de naam Flambertenges voorkomt, is een akte van het jaar 1066 van Boudewijn van Rijsel, graaf van Vlaanderen.

In de Eerste Wereldoorlog werd het hele dorp door bombardementen vernietigd. Daarna werd het herbouwd waarbij grotendeels het voormalige stratenpatroon werd aangehouden. In 1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, werd Vlamertinge bevrijd door een Poolse pantserdivisie.

De Galgebossen is een bos op de grens tussen Poperinge, Elverdinge en Vlamertinge. Het is een recreatiegebied en heeft een oppervlakte van 111 hectare. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'West-Vlaams Heuvelland'.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit gebied de laatste rustplaats op weg naar de hel. Op vijf dagen na, lag dit bos gedurende de hele oorlog in Brits gebied. Hier vonden Britten en later ook Amerikaanse soldaten onderdak. Het was een marskamp voor de soldaten die onderweg waren naar het front aan de IJzer of even terugkwamen van de gevechten om uit te rusten.

Na de middagpauze in café De Gouden Brander (Poperingseweg 677, 8908 Ieper) steken we de expressweg over.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers tussen Dikkebus en Vlamertinge een vliegveld aan. Een overblijfsel van een hangar doet nog dienst als deel van een stapelplaats.
We wandelen langs de Vuile Beek en de Kemmelbeek terug naar het dorp. Nog wat napraten kan in café Sint-Joris.

Samenkomst
Parking in het centrum van het dorp achter de kerk, Poperingseweg, Vlamertinge
Een koffie en eventueel toiletbezoek kan in café Sint-Joris, Poperingseweg 417.
Vertrek om 10.00 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.

Aanmelden via onze berichtenpagina.
Tochtbijdrage van 1 euro wordt tijdens de tocht opgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten. Breng picknick en drank mee voor onderweg. Lunchafval wordt meegenomen in de eigen rugzak.
Deelnemen doe je volgens de reglementen van de Ronsers.  Je vindt ze hier.

COVID-safe ticket (op smartphone of papier) is nodig voor toegang tot de horecazaken. Hiermee voelen de medewandelaars zich ook een stukje veiliger!