Februari 2024

 

Woensdag 21 februari 2024

Bellegem
Tochtbegeleiding: Réjane Debrabandere (Aalbeke) en Emmanuel Maerten (Roeselare)
Rejane: herman.maes@telenet.be en 0499 74 54 45

We wandelen twee lussen vanuit Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk

 

Info

Bellegem ligt ten zuiden van de stad Kortrijk.

In 1111 was er reeds sprake van Morantius de Bellengim en was er een dorpsheerlijkheid: Ter Kercke. Vanaf 1624 heerste er hongersnood en pest, vervolgens hebben de Franse troepen het dorp geplunderd gedurende de oorlog van 1688 tot 1697. In 1827 ontstond er een congregatie van de Zusters van Marie die opgeheven werd in 1967.

In 1892 werd de brouwerij Omer Vander Ghinste gesticht met het wereldberoemd bier “Omer” en “Bockor Pils”, die nog steeds in het centrum van het dorp gevestigd is en onlangs grondig gerenoveerd werd. Een bekend figuur was Germain Derijcke, wielrenner die er leefde van 1929 tot 1978. Het restaurant Argendaal op de Doorniksesteenweg werd eerst naar hem vernoemd.  

De wandeling bevat twee lussen: in de voormiddag vertrekken we vanuit Café Het Brouwershuys, sedert september vorig jaar overgenomen door twee jonge uitbaters. We wandelen via typische Bellegemse kerkwegels door de velden richting Argendaelbos waar we op de top een zeer mooi paronamisch zicht hebben over Bellegem-dorp. Van daaruit keren we terug richting dorp waar we in het Brouwershuys onze picknick mogen aanspreken.

Na de middag wandelen we vanuit ons café bergaf richting Rollegem, naar Tombroeck, een gehucht gelegen op de grens met Wallonië. Tombroeck is afgeleid van tumba (grafheuvel) en broek (moeras). Van daaruit stappen we door het idyllische Bellegems-Rollegems landschap terug naar het centrum waar we onze afscheidspint kunnen drinken.

Afstand
Totaal 21 km

Samenkomst

Café Het Brouwershuys, Bellegemplaats 2, Bellegem (open vanaf 9u30).

Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.

Meebrengen
Picknick voor 's middags en eventueel drank voor onderweg.
Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.

Deelnemen
Aanmelden via de berichtenpagina van deze webstek.
De tochtbijdrage (1 euro) wordt onderweg opgehaald.
Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.